Elektroničko i računalno inženjerstvo

Što je elektroničko i računalno inženjerstvo?

 

Elektroničko i računalno inženjerstvo (ERI) obuhvaća multidisciplinarna znanja hardvera i softvera za izgradnju cjelovitih elektroničkih sustava za prikupljanje, obradu i komunikaciju signala i informacija u današnjem povezanom svijetu.

 

Što su elektronički sustavi?

 

Elektronički sustavi su posvuda – u mobitelu, automobilu i zrakoplovu, robotu i tvornici, spajaju stvari na internet, prate zdravlje, čine dom pametnim. U interakciji s okolinom, korisnikom ili drugim sustavom prikupljaju i razmjenjuju podatke te mijenjaju okolinu. Čine ih međusobno povezane elektroničke komponente, analogni i digitalni sklopovi različitog stupnja integracije kojima upravlja ugradbeni softver. U njihovoj izgradnji povezuju se prirodoslovna i tehnološka znanja s izvedbenim vještinama.

 

Vještine

 

Profil daje kompetencije potrebne u razvoju, projektiranju, izvedbi i ispitivanju elektroničkih i ugradbenih računalnih sustava. Osigurava široka sustavna znanja za osmišljavanje i izgradnju cjelovitih rješenja primjenom ugradbenog hardvera i softvera te vještine u korištenju suvremene opreme i razvojnih alata. Osposobljava za rad na planiranju, izvedbi i vođenju razvojnih projekata. Program je pripremljen u suradnji s industrijom i potiče inicijativu, kreativnost i samostalnost kroz rad na projektima.

 

Karijera

 

Kombinacija znanja iz elektroničkog i računalnog inženjerstva omogućuje prilagodbu novim tehnologijama i zapošljavanje u širokom spektru poslova i grana – od startupova do globalnih tehnoloških lidera. U interakciji s industrijom studenti upoznaju poslodavce i prilike za pokretanje novih poduzeća. Kontakti s poslovnom okolinom ostvaruju se i na susretima alumni zajednice i studenata.

 

Što su ugradbeni računalni sustavi?

 

Ugradbeni računalni sustavi su računala posebne namjene ugrađena kao „mozak“ složenih elektroničkih sustava. Njihova funkcija je specijalizirana i sustavu u koji se ugrađuju omogućuju visoku pouzdanost, predvidljivost i rad u stvarnom vremenu. Odlikuju ih ograničeni i optimirani sklopovski i programski resursi, radi minimizacije složenosti, dimenzija, potrošnje i cijene. U procesu njihovog razvoja isprepliću se sklopovsko i programsko projektiranje. Obuhvaćaju sve razine složenosti i tehnologija: od mikrokontrolera i procesora za obradu signala (DSP), preko programabilnih sklopova (FGPA) do aplikacijskih procesora prikladnih za izvođenje operacijskih sustava opće namjene (npr. Linux). Područja primjene nalaze u svim granama tehnologije, a posebnu važnost imaju u automobilskoj industriji, komunikacijama, internetu stvari (IoT), nosivim uređajima, mjernoj tehnici, biomedicinskoj elektronici.

 


Obavijesti