Informacijsko i komunikacijsko inženjerstvo

Što je informacijsko i komunikacijsko inženjerstvo?

Informacijsko i komunikacijsko inženjerstvo pokreće moderni svijet: osigurava infrastrukturu za povezivanje ljudi.
Pokriva proizvode koji dohvaćaju, interpretiraju, šalju ili primaju informacije u digitalnom obliku.

Što su informacijski i komunikacijski sustavi?

IK sustavi uključuju sklopovske i programske komponente za obradu, prijenos i analizu različitih vrsta informacija: signala, govora, teksta i numeričkih podataka, slika, video signala, višedimenzionalnih podataka.
Pametni IK sustavi čuju, vide, osjećaju, uče i interpretiraju prikupljene informacije.
Moderni IK sustavi ne spajaju samo ljude, već i računala, pametne uređaje i stvari te sveprisutne izvore podataka.
Oni svakodnevno mijenjaju način na koji ljudi rade, komuniciraju, uče i žive.

Vještine

Studenti stječu znanja u teoriji i primjeni komunikacija, obradi signala i informacija, informacijskoj sigurnosti, računalnim mrežama, sustavima koji uče, prikupljaju i interpretiraju podatke.
IKI ima primjene u fiksnim i mobilnim komunikacijskim sustavima, interakciji čovjek-stroj, obradi multimedijskih podataka, medicinskim i sigurnosnim sustavima, u biometriji i bioinformatici.
Profil osigurava spektar dizajnerskih vještina, uključujući IK proizvode koji razumiju ulazne podatke i adaptiraju svoje ponašanje u skladu s tim.

Karijera

Profil otvara karijerne mogućnosti u inovativnim IKT kompanijama te financijskom i uslužnom sektoru s potrebom za naprednom obradom informacija.
Radna mjesta uključuju dizajn i razvoj algoritama, pametnih uređaja, integraciju sustava i konzalting. Dizajn pametnih sustava koji skupljaju znanje, uče i adaptiraju se je vještina koja daje kompetitivnu prednost IK inženjerima.
IKT je među najbrže rastućim proizvodnim i poslovnim sektorima u svijetu.

Zašto odabrati informacijsko i komunikacijsko inženjerstvo?

U izboru karijere izuzetno je važno sagledati kako trenutno stanje, tako i perspektive odabranog područja struke.
Profil IKI pruža čvrstu bazu teorijskih znanja koja diplomiranim inženjerima daje samopouzdanje i sigurnost da se mogu uhvatiti u koštac s najvećim izazovima modernih tehnologija.
Širina stečenog znanja, od računarstva do komunikacija, od programskih do sklopovskih sustava, te od teorijske podloge do praktičnih znanja, jamstvo je velikih mogućnosti izbora posla ili poslodavca, ali i nužna pretpostavka za osobno poduzetništvo.
Inteligentno prikupljanje podataka, sustavi koji uče i analiziraju podatke, sustavi koji nadomještaju ljude i koji ljudima omogućuju sasvim nove načine rada, stjecanja znanja ili zabave predstavljaju temelj modernog gospodarstva zasnovanog na uslugama.
Profil IKI, kako spektrom ponuđenih kolegija, tako i individualnim mentorskim pristupom, predstavlja izvrstan izbor za obrazovanje i buduću karijeru.


Obavijesti