Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

Dobrodošli na stranice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.


Poziv na predavanje "Primjene...

Udruga Alumni FER u suradnji s Hrvatskim društvom za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF), Odjelom za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske vas poziva na predavanje:

Primjene suvremenih tehnologija u medicini
koje će održati prof. dr. sc. Mario Cifrek,
11. travnja 2018. godine, u 17 sati,
u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon predavanja druženje će se nastaviti u Alumni klubu. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Napredak suvremene medicine i zdravstva, od temeljnih medicinskih znanosti i istraživanja do složenih dijagnostičkih procedura i liječenja, nedjeljivo je povezan s razvojem novih tehnologija. Europski patentni ured već godinama bilježi najveći broj patentnih prijava iz područja medicinske instrumentacije. Tome je uvelike pridonijela široka rasprostranjenost mobilnih uređaja koji, osim što i sami imaju ugrađen veliki broj senzora, služe kao platforma za prihvat podataka s prijenosnih instrumenata i povezuju ih putem sveprisutne mrežne i uslužne infrastrukture u Internet objekata. Velika količina medicinskih podataka spada u domenu „Big Data“ i predstavlja izazov, kako u prikupljanju, tako i u njihovoj obradi, analizi i interpretaciji korištenjem umjetne inteligencije. Razvoj robotike omogućio je primjenu robota i robotiziranih sustava u kirurgiji. Kirurzima je omogućen detaljni 3D prikaz pacijenta i vježba u virtualnoj stvarnosti prije same složene operacije na pacijentu. Dok se personalizirani implantati za zamjenu kostiju već izrađuju 3D ispisom, izrada zamjenskih tkiva i organa metodom 3D tiska (engl. bioprinting) predstavlja novi izazov u tkivnom inženjerstvu. Američka agencija FDA odobrila je proizvodnju lijekova metodom 3D tiska, što bi trebalo omogućiti kreiranje lijekova prema specifičnim potrebama svakog pacijenta. Odnedavno na tržištu prisutan lijek s ugrađenim senzorom koji u dodiru sa želučanom kiselinom javlja da je tableta „progutana“. Sve to skupa povezuje se u zdravstvene i bolničke informacijske sustave u kojima je interoperabilnost jedan od velikih izazova.

Autor: Željka Lučev Vasić
Popis obavijesti