Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

Dobrodošli na stranice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.


U sklopu 17. Tjedna mozga, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstvaAkademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ)Hrvatskog društva za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjela za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE održat će se dva predavanja:

 

srijedu 14. ožujka 2018. godine s početkom u 12:15 sati u Sivoj vijećnici FER-a, Unska 3, Zagreb, predavanje pod naslovom

„Umjetne neuronske mreže u detekciji ponovljivih obrazaca moždane aktivnosti“

 

petak 16. ožujka 2018. godine s početkom u 16:15 sati u na Medicinskom fakultetu, Dvorana Nova vijećnica, Šalata 3b, Zagreb, predavanje pod naslovom

„Detekcija zamišljanja pokreta – biološka povratna veza u rehabilitaciji“

 

Predavanja će održati Krešimir Friganović, mag. ing., Ivan Franjić, univ. bacc. ing., Luka Martinez, univ. bacc. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek, suradnik Akademije u Odjelu sustava i kibernetike.

Predvidivo trajanje predavanja je 60 minuta. Predavanja su otvorena za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Kratki sažetak predavanja dostupan je u nastavku obavijesti.

Umjetne neuronske mreže u detekciji ponovljivih obrazaca moždane aktivnosti

Hoćemo li u budućnosti moći pisati poruke mislima? I što nam je potrebno da to učinimo? Predavanje će se osvrnuti na sučelja mozga i računala – sustave koji omogućuju kontrolu nad vanjskim jedinicama (računalo, invalidska kolica, robotska ruka) isključivo vlastitom namjerom, bez upotrebe normalnih neuromuskularnih puteva.

Jednostavni procesi koje obavljamo tijekom dana, poput pomicanja ruku, nogu, govora, hodanja ili rada za računalom generiraju složene obrasce u električnoj moždanoj aktivnosti. Elektroencefalografijom (EEG) možemo u vremenu snimiti električnu moždanu aktivnost i prepoznati jednostavne obrasce koji se javljaju prilikom neke namjere ili pokreta.

Tema predavanja je upotreba umjetnih neuronskih mreža u prepoznavanju takvih obrazaca i kako se takvi sustavi mogu iskoristiti.

 

Detekcija zamišljanja pokreta – biološka povratna veza u rehabilitaciji

Zamišljanje i izvršavanje pokreta uzrokuje ponavljajuće obrasce u električnoj moždanoj aktivnosti. Prepoznavanjem takvih obrazaca moguće je ostvariti sučelja između mozga i računala - sustave koji omogućuju kontrolu nad vanjskim jedinicama (računalo, invalidska kolica, robotska ruka) isključivo vlastitom namjerom, bez upotrebe normalnih neuromuskularnih puteva.

Na predavanju ćemo se osvrnuti na obrasce koji nastaju prilikom zamišljanja pokreta ruku i nogu, tehnikama koje omogućuju njihovu detekciju i klasifikaciju te mogućnosti njihovih primjena u stvaranju biološke povratne veze prema korisniku.

Autor: Darko Vasić
Popis obavijesti