Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

Dobrodošli na stranice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.


Obavijesti

Autor: Marijan Kuri
ZESOI na 28. Smotri Sveučilišta u...

Smotra Sveučilišta u Zagrebu, najveća i najznačajnija sveučilišna manifestacija u Hrvatskoj, koju je tijekom tri dana obišlo preko 30 000 posjetitelja, održana je od 9. do 11. studenoga 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu.

FER se predstavio inovativnim izlošcima i brojnim dodatnim sadržajima koji su privukli izuzetno veliki broj srednjoškolaca, ali i mnogih drugih posjetitelja svih životnih dobi. Od šest izloženih radova FER-ovih studenata, dva su izrađena na ZESOI-ju:

 • JuiciFER Extreme (Marija Milanović, Majda Bakmaz, Antun Hemetek, Petar Jakuš, Marko Srpak i Marta Kekez, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo);
 • EKG i EMG pojačalo (Matea Čunović, Matea Vnučec i Tin Vranaričić, mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek).
Autor: Željka Lučev Vasić

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 12. srpnja 2023. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada je dostupna na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2022./2023. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Šimun Krmek, „Dekompozicija HDsEMG signala temeljem slijepe separacije izvora“, mentorica izv. prof. dr. sc. Željka Lučev Vasić (video, poster)
 • 2. nagrada: Antonio Bandur, „Bežični sustav za bioimpedancijsku analizu sastava ljudskog tijela temeljen na integriranom sklopu AFE4300“, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 3. nagrada: Ivan Ćosić, „Dizajn i optimizacija pričuvnog visokonaponskog napajanja za upotrebu u pogonskim inverterima cestovnih električnih vozila“, mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)
 • 4. nagrada: Jana Alajbeg, „Modernizacija robota TIOSS korištenjem robotskog vida i govora“, mentorica izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić (video, poster)
 • 5. nagrada: Filip Jurić, „Sustav za upravljanje baterijskim paketom u električnim i hibridnim automobilima“, mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima!

Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, Filipu Šklebaru iz tvrtke AVL-AST na zanimljivom predavanju te donatorima nagrada i sponzorima radionice: Byte Labu, Ericssonu Nikoli Tesli, KONČAR - Institutu za elektrotehniku, Siemensu, Stypu, Xylonu, i Hrvatskoj zajednici inovatora.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2023, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Fotografije sa završne svečanosti su dostupne u galeriji, a nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
DIRA 2023 - 14. Diplomska radionica...

Na 14. Diplomskoj radionici ZESOI-ja DIRA 2023, koja se održava od 5. do 12. srpnja 2023. godine, predstavlja se 12 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Studenti su radove predstavili kroz 3-minutne prezentacije dostupne na YouTube kanalu radionice i postere dostupne u repozitoriju na poveznici te izložene u auli Fakulteta, u prolazu između zgrada A i B. Tri najbolje predstavljena diplomska rada prema izboru članova Gospodarskog savjeta će dobiti nagrade industrijskih partnera.

Dodjela nagrada i priznanja studentima, uz kratke prezentacije tri najbolja studentska rada te govornika iz Gospodarskog savjeta održat će se u srijedu 12. srpnja 2023. godine u 11 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Događaj će se snimati i uživo prenositi na YouTube kanalu DIRA ZESOI.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente preddiplomskog i diplomskog studija, da posjete radionicu i upoznaju se s nastavnicima i projektima koji se odvijaju na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. Više o radionici pročitajte na DIRA 2023.

Sponzori i partneri radionice DIRA 2023 su: Byte Lab, Ericsson Nikola Tesla, KONČAR - Institut za elektrotehniku, Siemens d.d., Stype, Xylon, Hrvatska zajednica inovatora.

Autor: Željka Lučev Vasić
Godišnje nagrade ZESOI

Kolegij Zavoda ze elektroničke sustave i obradbu informacija je na svojoj sjednici 19. svibnja 2023. donio odluku o dodjeli godišnjih nagrada Zavoda i to:

Nagrade ZESOI za iznimnog sveučilišnog nastavnika prof. dr. sc. Mariju Cifreku za iznimno dostignuće u sveučilišnoj edukaciji i mentorskom radu,

Nagrade ZESOI za znanstvenu izvrsnost akademiku prof. dr. sc. Svenu Lončariću koji je rangiran među 2% najcitiranijih znanstvenika u svijetu u području "Artificial Intelligence and Image Processing" i

Nagrade Prijatelj ZESOI Juri Botici (Siemens Energy) za potporu aktivnostima Zavoda

Autor: Igor Lacković
Simpozij Industrijske elektronike...

Zadovoljstvo mi je obavijestiti vas da su omogućene prijave za 18. Simpozij Industrijske elektronike (SINE2023) koji će se prema ranijoj najavi održati u petak 19. svibnja 2023. u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu. 
 
Pozivam vas da nam se u čim većem broju pridružite na tradicionalnom okupljanju i druženju inženjera, studenata, profesora i gostiju.
 
Cijena ulaznice za alumnije iznosi 50,00 EUR, cijena za studente iznosi 30,00 EUR, a mogu se platiti (karticama ili preko transakcijskog račun) preko službene web stranice SINE 2023 sine.zesoi.fer.hr.
 
Prvi krug registracija je otvoren do petka 5. svibnja pa zbog ograničenog broja sudionika,
osigurajte svoje sudjelovanje čim prije.

Autor: Igor Lacković
50 godina Laboratorija za...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva organizira 10. studenoga 2022. godine, povodom 50. godišnjice od osnutka Laboratorija za biomedicinsku elektroniku, prigodno prisjećanje na protekli rad Laboratorija. Obilježavanje godišnjice Laboratorija započet će govorima u Dvorani B-3, s početkom u 11:00 sati, a nakon toga će se druženje nastaviti u Crnoj vijećnici Fakulteta, do 14:00 sati.

Biti u mogućnosti organizirati polustoljetnu obljetnicu jest privilegij koji možemo zahvaliti pokojnom prof. emer. dr. sc. Anti Šantiću, na čiji je prijedlog sada već davne 1972. godine Zavod osnovao Laboratorij za biomedicinsku elektroniku.

 

Autor: Igor Lacković
Nastup ZESOI-ja na 20. Međunarodnoj...

U Zagrebu je od 13. do 15. listopada održana 20. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2022 na kojoj je predstavljeno preko 200 inovacija, od kojih su četiri diplomska rada nagrađena na 13. Diplomskoj radionici ZESOI-ja (DIRA 2022).

 

 

 

 • Usporedba rezultata simulacije kapacitivnih beskontaktnih elektroda s rezultatima sklopovske izvedbe (Luka Klaić, Antonio Stanešić, Mario Cifrek) - zlatna medalja
 • Sustav za mjerenje disanja realiziran kapacitivnom tehnologijom (Matija Purgar, Antonio Stanešić, Mario Cifrek) – srebrna medalja
 • Metoda za procjenu osvjetljenja neovisna od kamere (Ivona Farkaš, Sven Lončarić) – brončana medalja
 • Analiza i grupiranje nezavisnih komponenti EEG signala ispitanika koji obavljaju isti zadatak (Juraj Patalen, Igor Lacković)

Fotografije s događaja dosupne su u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 13. srpnja 2022. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada dostupna je na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2021./2022., prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Matija Purgar, "Sustav za mjerenje disanja realiziran kapacitivnom tehnologijom", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)
 • 2. nagrada: Luka Klaić, "Usporedba rezultata simulacije kapacitivnih beskontaktnih elektroda s rezultatima sklopovske izvedbe", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek (video, poster)
 • 3. nagrada: Ivona Farkaš, "Metoda za procjenu osvjetljenja neovisna od kamere“, mentor prof. dr. sc. Sven Lončarić (video, poster)
 • 4. nagrada: Juraj Patalen, "Analiza i grupiranje nezavisnih komponenti EEG signala ispitanika koji obavljaju isti zadatak", mentor prof. dr. sc. Igor Lacković (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici te donatorima nagrada i sponzorima radionice: ByteLabu, Ericssonu Nikoli Tesli, KONČAR - Institutu za elektrotehniku, Siemensu, Xylonu, i Hrvatskoj zajednici inovatora.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2022, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Fotografije sa završne svečanosti su dostupne u galeriji, a fotografije dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić

Na 13. Diplomskoj radionici ZESOI-ja DIRA 2022, koja se održava od 8. do 13. srpnja 2022., predstavlja se 11 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Dodjela nagrada i priznanja studentima, uz kratke prezentacije tri najbolja studentska rada, će se održati u srijedu 13. srpnja 2022. u 11 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Osim studenata, kratka predavanja o tehnološkim i poslovnim izazovima će održati Roko Krpetić (Medtronic) i Marko Matijaščić (Ericsson Nikola Tesla), naši bivši studenti koji danas čine vrh tehnološke scene u Hrvatskoj. Događaj će se snimati i uživo prenositi na YouTube kanalu DIRA ZESOI.

Program radionice DIRA 2022 je sljedeći:

 • Aula FER-a, između zgrada A i B
  • 10:30     Predstavljanje studentskih postera
 • Siva vijećnica
  • 11:00     Otvaranje radionice (Davor Petrinović, predstojnik Zavoda)
  • 11:10     Predavanje Tehnološki i poslovni izazovi 1 (Roko Krpetić, Medtronic)
  • 11:25     Prezentacije tri najbolje predstavljena diplomska rada
  • 11:40     Predavanje Tehnološki i poslovni izazovi 2 (Marko Matijaščić, Ericsson Nikola Tesla)
  • 11:55     Dodjela priznanja i nagrada

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente preddiplomskog i diplomskog studija, da posjete radionicu i upoznaju se s nastavnicima i projektima koji se odvijaju na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. Više o radionici pročitajte na DIRA 2022.

Sponzori i partneri radionice DIRA 2022 su: Byte Lab, Ericsson Nikola Tesla, KONČAR - Institut za elektrotehniku, Siemens d.d., Xylon, Hrvatska zajednica inovatora.

Autor: Željka Lučev Vasić
DIRA 2022 - 13. Diplomska radionica...

Na 13. Diplomskoj radionici ZESOI-ja DIRA 2022, koja se održava od 8. do 13. srpnja 2022., predstavlja se 11 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Studenti su radove predstavili kroz 3-minutne prezentacije dostupne na YouTube kanalu radionice i postere dostupne u repozitoriju na poveznici te izložene u auli Fakulteta, u prolazu između zgrada A i B. Tri najbolje predstavljena diplomska rada prema izboru članova Gospodarskog savjeta će dobiti nagrade industrijskih partnera.

Dodjela nagrada i priznanja studentima, uz kratke prezentacije tri najbolja studentska rada te dva govornika iz Gospodarskog savjeta održat će se u srijedu 13. srpnja 2022. u 11 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Događaj će se snimati i uživo prenositi na YouTube kanalu DIRA ZESOI.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente preddiplomskog i diplomskog studija, da posjete radionicu i upoznaju se s nastavnicima i projektima koji se odvijaju na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. Više o radionici pročitajte na DIRA 2022.

Sponzori i partneri radionice DIRA 2022 su: Byte Lab, Ericsson Nikola Tesla, KONČAR - Institut za elektrotehniku, Siemens d.d., Xylon, Hrvatska zajednica inovatora.

Autor: Željka Lučev Vasić
Prof. dr. sc. Mario Cifrek i izv....

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio je 16. prosinca 2021. godine Odluku o podjeli državnih nagrada za znanost za 2020. godinu. Za značajno znanstveno dostignuće u području tehničkih znanosti – biomedicinsko inženjerstvo, godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su izv. prof. dr. sc. Željka Lučev Vasić i prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Čestitamo Željki i Mariju na zasluženoj nagradi!

Izv. prof. dr. sc. Željka Lučev Vasić i prof. dr. sc. Mario Cifrek nagrađeni su zahvaljujući istraživanju koje se bavi razvojem nosivih senzorskih čvorova koji koriste ljudsko tijelo kao komunikacijski kanal te zahvaljujući doprinosu razvoju nove metode za procjenu umora mišića iz signala izmjerenih korištenjem četveroelektrodne električne impedancijske miografije u sklopu suradnje skupine znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu i Fuzhou University, Fujian, Kina.

Znanstvenici s FER-a uspostavili su suradnju s istraživačima s Fuzhou University, Fujian, Kina i University of Macau, Makao, Kina, koja je dosad rezultirala sa šest zajedničkih projekata. Tijekom 2020. godine naši istraživači objavili su svoja znanstvena dostignuća u vidu cjeline koja obuhvaća šest znanstvenih radova u međunarodnim časopisima, od kojih četiri rada u časopisima u prvom kvartilu - Q1 te tri rada u sklopu specijalne sjednice na vodećoj međunarodnoj konferenciji iz područja mjerenja i instrumentacije IEEE International Instrumentation & Measurement Technology Conference (I2MTC 2020).

Autor: Jasmina Zorko

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 14. srpnja 2021. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada je dostupna na poveznici.

Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2020./2021. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Goran Petrak, "Programska potpora ugradbenog računalnog sustava za udaljeno prikupljanje fotografija putem satelita", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 2. nagrada: Matej Brečić, "Ispitno okruženje za bežične čvorove namijenjene mjerenju bioelektričnih signala", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 3. nagrada: Karlo Rataić, "Elektrodinamički dinamometar za procjenu učinkovitosti plivanja", mentor prof. dr. sc. Ratko Magjarević (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: ByteLabu, Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Xylonu, i Udruzi inovatora Hrvatske.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2021, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Nekoliko fotografija s dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić

Na ovogodišnjoj 12. Diplomskoj radionici ZESOI-ja DIRA 2021 koja se održava od 8. do 14. srpnja 2021. predstavlja se 14 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Studenti su radove predstavili kroz 3-minutne prezentacije dostupne na YouTube kanalu radionice i postere dostupne u repozitoriju na poveznici te izložene u auli Fakulteta, u prolazu između A i B zgrade. 

Dodjela nagrada i priznanja studentima, uz kratke prezentacije tri najbolja studentska rada će se održati u srijedu 14. srpnja 2021. u 11 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, za ograničeni broj sudionika. Osim studenata, kratka predavanja o tehnološkim i poslovnim izazovima će održati Josip Šanko (Xylon) i Tin Široki (GDi), naši studenti koji danas čine vrh tehnološke scene u Hrvatskoj. Događaj će se snimati i uživo prenositi na YouTube kanalu DIRA ZESOI te će tamo biti dostupan i po završetku radionice.

Program radionice DIRA 2021 je sljedeći:

11:00    Otvaranje radionice, predstojnik ZESOI-ja
11:10    Tehnološki i poslovni izazovi – Josip Šanko, Xylon
11:25    Prezentacije tri najbolje predstavljena diplomska rada
11:40    Tehnološki i poslovni izazovi – Tin Široki, GDi
11:55    Dodjela priznanja i nagrada

DIRA 2021 se održava u partnerstvu s poduzećima: Byte Lab, Ericsson Nikola Tesla, Končar, Siemens, Udruga inovatora Hrvatske, Xylon.

Autor: Željka Lučev Vasić

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju svojih diplomskih radova te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima.

Ovogodišnja radionica, DIRA 2021, se održava hibridno u razdoblju od 8. do 14. srpnja 2021. Na radionici će biti predstavljeno 14 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Studenti radove predstavljaju kroz 3-minutne prezentacije dostupne na YouTube kanalu radionice i postere dostupne u repozitoriju na poveznici te izložene u auli Fakulteta, u prolazu između A i B zgrade. Tri najbolje predstavljena diplomska rada prema izboru članova Gospodarskog savjeta dobivaju nagrade industrijskih partnera (Byte Lab, Ericsson Nikola Tesla, Končar, Xylon), a ostali studenti dobivaju priznanje za sudjelovanje na radionici.

Dodjela nagrada i priznanja studentima, uz kratke prezentacije autora tri najbolja studentska rada te dva govornika iz Gospodarskog savjeta će se održati u srijedu 14. srpnja 2021. u 11 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, za ograničeni broj sudionika. Događaj će se snimati i uživo prenositi na YouTube kanalu DIRA ZESOI.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente preddiplomskog i diplomskog studija, da posjete radionicu i upoznaju se s nastavnicima i projektima koji se odvijaju na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. Više o radionici pročitajte na DIRA 2021.

Autor: Željka Lučev Vasić

U nastavi teme analogno-digitalna pretvorba na predmetu prediplomskog studija Elektronika 2 uvedena je nova laboratorijska vježba. Laboratorijska maketa projektirana je na ZESOI. Zahvaljujemo poduzeću Byte Lab na organizaciji logistike, proizvodnji i financijskoj potpori.

Autor: Vedran Bilas
Profesor Branko Jeren dobitnik...

Odlukom Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora za 2019. godinu 

prof. dr. sc. Branko Jeren nagrađen je Državnom nagradom za životno djelo u području tehničkih znanosti 

za cjelokupan znanstvenoistraživački, nastavni i organizacijski rad u području tehničkih znanosti, a posebice za vrhunske, međunarodno priznate rezultate u istraživanju digitalne obrade signala i računalnih sustava za mjerenje, nadzor i upravljanje procesima.

Čestitamo našem profesoru Jerenu!

Autor: Vedran Bilas

Lovro Pavlaković, student diplomskog studija, dobio je nagradu za najbolji studentski poster konferencije Better Future of Healthy Aging 2020 koja se održala u Zagrebu od 3. - 5. lipnja 2020. za rad pod naslovom:

„A Review of Different Solutions for Automatic Fall Detection and Alerting“.

Čestitamo!

Autor: Vedran Bilas

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je virtualno. Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2019./2020. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagradaIvan Vrhoci, "Bežični sustav za praćenje rada srca i disanja temeljen na integriranom sklopu MAX30001", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo (video, poster)
 • 2. nagrada: Darjan Crnčić, "Prepoznavanje vremensko-frekvencijskog grupiranja u spektrima ultrazvučnih emisija", mentor prof. dr. sc. Vedran Bilas (video, poster)
 • 3. nagrada: Tomislav Krvavica, "Baterijsko mjerilo snage primljenog signala za mjerenje prijenosne karakteristike sustava za prijenos signala ljudskim tijelom", mentorica doc. dr. sc. Željka Lučev Vasić  (video, poster)

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Xylonu, ByteLabu i Udruzi inovatora Hrvatske.

Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice, a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice.

Nekoliko fotografija s dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju svojih diplomskih radova te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima.

Ovogodišnja radionica, DIRA 2020, se održava virtualno u razdoblju od 10. do 17. srpnja 2020. Na radionici će biti predstavljeno 16 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Studenti radove predstavljaju kroz 3-minutne prezentacije dostupne na YouTube kanalu radionice, te postere dostupne na poveznici. Tri najbolje predstavljena diplomska rada prema izboru članova Gospodarskog savjeta dobivaju nagrade industrijskih partnera (Ericsson Nikola Tesla, ByteLab, Xylon), a ostali studenti dobivaju priznanje za sudjelovanje na radionici. 

Pozivamo sve zainteresirane studente preddiplomskog i diplomskog studija da posjete radionicu i upoznaju se s nastavnicima i projektima koji se odvijaju na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. Više o radionici pročitajte na DIRA 2020.

Autor: Željka Lučev Vasić
Nova laboratorijska oprema za studente

U suradnji s upravom Fakulteta i partnerima iz gospodarstva Zavod je nabavio novu laboratorijsku opremu za potrebe laboratorijskih vježbi i projekata naših studentica i studenata koji koriste ili razvijaju elektronički hardver.

Zahvaljujemo KONČAR - Institutu za elektrotehniku na donaciji.

Nadamo se skorom povratku studenata u laboratorije Zavoda i veselimo novim zajedničkim uspjesima.

Autor: Vedran Bilas

Profesor Hrvoje Džapo nositelj je nove vještine na diplomskom studiju Programiranje ugradbenih računalnih sustava temeljeno na arhitekturi AUTOSAR-a uvedenoj u suradnji s poduzećem GlobalLogic Hrvatska

AUTOSAR je otvorena i standardizirana programska arhitektura za programiranje ECU (electronic control unit) u automobilima. Vještina pokriva klasičnu i adaptivnu AUTOSAR platformu. Studenti, uz stjecanje teorijskih znanja, rade na praktičnim zadacima korištenjem AUTOSAR programskih alata koje je osigurao Elektrobit.

Autor: Vedran Bilas

Profesor Predrag Pale gostovao je 10. ožujka u emisiji HTV-a U svom filmu. Snimku emisije možete pogledati ovdje.

Autor: Vedran Bilas

U članku pod naslovom 'Dvije sekunde trajat će naša pozornost. Za više od toga nećemo biti sposobni' govori o prošlosti i budućnosti tehnologije. 

 

Autor: Vedran Bilas
Božićno i novogodišnje druženje ZESOI

Tradicionalno božićno druženje članova Zavoda i umirovljenika održano je u srijedu 18. prosinca na Zavodu. Uz glazbeni program naše super grupe The ZESOI Blues Band i dobru atmosferu, prisjetili smo se crtica iz zavodskog života u ovoj godini.

Autor: Vedran Bilas

Na tradicionalnoj svečanoj večeri Hrvatske sekcije IEEE održanoj 27. studenoga 2019. godine

izv. prof. dr. sc. Hrvoju Džapi uručena je Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju

za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju kroz povezivanje akademske zajednice i gospodarstva u području stručnih praksi, razvoja karijera i poticanja studentskih poduzetničkih aktivnosti.

Autor: Vedran Bilas
Profesoru Mariju Cifreku uručena...

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća povodom Dana fakulteta i 100. obljetnice tehničkih studija, održanoj u petak 22. studenoga 2019.

prof. dr. sc. Mariju Cifreku uručena je Zlatna plaketa "Josip Lončar"

za značjan doprinos Fakultetu uvođenjem postupaka vrednovanja, osiguravanja i unapređivanja kvalitete nastave te za podizanje prepoznatiljivosti Fakulteta znanstveno-istraživačkim i stručnim radom.

Autor: Vedran Bilas
Profesoru Mladenu Vučiću uručena...

Na svečanoj sjednici Senata u povodu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu održanoj u ponedjeljak 4. studenoga 2019.

prof. dr. sc. Mladenu Vučiću uručena je nagrada "Fran Bošnjaković"

za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Vedran Bilas
Matea Mak, Vesna Kuščević i Antonio...

Čestitamo nišim studenticama i studentima, dobitnicima Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019.:

Matei Mak Vesni Kuščević, rad Opisivanje ravnoteže čovjeka zasnovano na analizi značajki izlaznih signala senzorskih čvorova, pod mentorstvom  prof.dr.sc. Ratka Magjarevića, i

Antoniu Stanešiću, rad Sustav za praćenje umora mišića temeljen na površinskoj elektromiografiji, pod mentorstvom prof.dr.sc. Maria Cifreka.

 

 

Autor: Vedran Bilas

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 11. lipnja 2019. godine na FER-u. Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2018./2019. prema izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagradaDorian Ljubenko, "Prijamnik DAB+ signala temeljen na sustavu na čipu Zynq", mentor prof. dr. sc. Mladen Vučić
 • 2. nagrada: Filip Šklebar, "Višenamjenski bežični senzorski čvor", mentor prof. dr. sc. Ratko Magjarević
 • 3. nagrada: Vesna Kuščević, "Algoritmi za raspoznavanje fizičke aktivnosti", mentor prof. dr. sc. Ratko Magjarević

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, KončaruSiemensuUdruzi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić

Na ovogodišnjoj 10. Diplomskoj radionici ZESOI-ja DIRA 2019 koja se održava u utorak 11. lipnja 2019. predstavlja se 15 reprezentativnih diplomskih radova pod mentorstvom profesora sa ZESOI-ja. Studenti će radove predstaviti kroz 3-minutne prezentacije u prvom dijelu, te postere u drugom dijelu radionice. Tri najbolje predstavljena diplomska rada prema izboru članova Gospodarskog savjeta dobivaju nagrade industrijskih partnera (Končar Institut, Xylon, Ericsson), a ostali studenti dobivaju priznanje za sudjelovanje na radionici. Osim studenata, kratka predavanja o tehnološkim i poslovnim izazovima će održati Matija Puškar (ByteLab) i Jurica Cerovec (Microblink), naši studenti koji danas čine vrh tehnološke scene u Hrvatskoj.

Program radionice DIRA 2019 je sljedeći:

Siva vijećnica
   10:00    Otvaranje radionice, predstojnik ZESOI
   10:10    Tehnološki i poslovni izazovi – Matija Puškar, Byte Lab
   10:25    Prezentacije diplomskih radova 1
   10:50    Pauza za kavu
   11:05    Tehnološki i poslovni izazovi  – Jurica Cerovec, Microblink
   11:20    Prezentacije diplomskih radova 2

Galerija FER-a (uz Vukovarsku)
   11:45    Prezentacije postera diplomskih radova
   13:00    Dodjela nagrada i priznanja

Praćenje radionice DIRA 2019 je otvoreno svim studentima FER-a, kako bi dobili priliku upoznati ZESOI i članove Gospodarskog savjeta. Pozivamo sve zainteresirane studente i nastavnike da nam se pridruže.

DIRA 2019 se održava u partnerstvu s poduzećima: Ericsson Nikola Tesla, Končar, Siemens, Udruga inovatora Hrvatske, Xylon.

Autor: Željka Lučev Vasić
Predstavljanje modula i profila...

Pozivamo studente koji žele informirati se o modulu i profilu Elektroničko i računalno inženjerstvo, upoznati potencijalne mentore i njihove projekte, saznati o mogućnostima zapošljavanja od starijih kolega iz industrije da posjete

i) postersku sekciju Diplomske radionice (DIRA) Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI) u utorak 11. lipnja od 12 do 13 sati (galerija, pored ulaza s Vukovarske) i

ii) Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija u četvrtak 13. lipnja od 13 do 14 sati (okupljanje na glavnom ulazu ZESOI, 1. kat D zgrade, pored dizala).

Veselimo se vašem dolasku!

Autor: Vedran Bilas
DIRA 2019 - 10. diplomska radionica...

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju svojih diplomskih radova te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima. Ovogodišnja radionica, DIRA 2019, održat će se 11. lipnja 2019. godine. Prezentacije studentskih radova će započeti u 10:00 u Sivoj vijećnici,  a prezentacije uz postere u Galeriji u 12:00.

Pozivamo sve zainteresirane studente preddiplomskog i diplomskog studija da posjete radionicu i upoznaju se s nastavnicima i projektima koji se odvijaju na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija, te iskoriste priliku za ostvarivanje kontakata s članovima Gospodarskog savjeta ZESOI-ja. Sudjelovanje na radionici je besplatno te nije potrebna prethodna prijava.

Više o radionici pročitajte na DIRA 2019. Ugođaj s prošlogodišnje radionice možete pogledati u ovoj galeriji, a popis sudionika, nagrađenih radova te sve postere možete naći na stranici DIRA 2018.

Autor: Željka Lučev Vasić

16. Simpozij industrijske elektronike (SINE 2019) održan je 29. ožujka u Heart By Lido u Zagrebu. Na godišnjem druženju zajednice inženjera, studenata, profesora i industrijskih partnera okupilo se oko 300 sudionika. Podijeljena su priznanja ZESOI za 30. godišnjicu diplomiranja kolegicama i kolegama: Andrei Bednjanec, Romani Bogut, Davorinu Frenežiru, Davorki Petrinović, Vlatki Tiljak Srna i Borisu Voščunu, te priznanje „alumni godine“ koje je dobio Matija Puškar, suosnivač i direktor ByteLab-a.

Kroz zanimljivu nagradu igru za studente i njihove partnere iz alumni zajednice provjerena su znanja o Zavodu i alatima za projektiranje elektroničkih sustava i tiskanih veza.

Uz DJ Ivana Hendiju, u zabavno programu nastupio je sjajan studentski tamburaški sastav.

Organizaciju SINE 2019 s brojnim inovacijama izveo je tim koji čine studenti Andrea Jelavić Šako, Filip Floreani, Karlo Siladi, Vesna Kuščević i Željka Mirosavljević, zatim Monika Ilić iz agencije Concorda, voditeljica ureda predstojnika Jasmina Zorko i predstojnik Vedran Bilas. Studenti – voditelji bili su Lucija Medić i Luka Posilović.

SINE 2019 održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u partnerstvu s 15 tehnoloških poduzeća.

Autor: Vedran Bilas

Jubilarni 16. Simpozij industrijske elektronike (SINE 2019) održat će se 29. ožujka u dvorani Heart restorana Lido na Jarunu. Program počinje u 19 sati.

Pozivamo vas da nam se pridružite na tradicionalnom okupljanju i druženju inženjera, studenata, profesora i partnera Zavoda.

Za informacije i prijave posjetite web stranicu SINE 2019. Prijave su otvorene od 7. do 20. ožujka. Broj mjesta je ograničen!
 

Autor: Vedran Bilas
Opremanje ureda na ZESOI

Kako bismo osigurali dobre radne uvjete doktorskim studentima i istraživačima na Zavodu, u utorak 15. siječnja, stiglo je 26 novih uredskih stolica. Nakon primarnog tehničkog pregleda i knjigovodstvene evidencije, preuzeli su ih zadovljni korisnici.

 

Autor: Vedran Bilas
Predblagdansko druženje ZESOI

Tradicionalno druženje članova Zavoda i umirovljenika na domjenku povodom Božića i Nove godine održano je u srijedu 19. prosinca u Galeriji FER-a. Sjajnu atmosferu stvorila je svojim nastupom super grupa The ZESOI Blues Band. Na tome im veliko hvala!

Autor: Vedran Bilas
Kolokvij ZESOI 2018., Varaždin

U petak 30. studenog 2018. u Varaždinu je održan Kolokvij ZESOI na kojem su kroz 14 izlaganja predstavljene istraživačke aktivnosti, istraživački laboratoriji i aktualni istraživački projekti Zavoda. Pregled povijesti i razvitka Zavoda dali su profesori Vladimir Naglić i Branko Jeren.

Na kolokviju je sudjelovalo preko 50 studenata, istraživača i nastavnika ZESOI.

Nakon radnog dijela, sudionici Kolokvija obišli su staru jezgru grada Varaždina i prostore FOI u pratnji dekana profesora Nevena Vrčeka, te se družili uz domjenak.

Autor: Vedran Bilas
ZESOI na Danu otvorenih vrata FER-a

Na Danu otvorenih vrata FER-a u subotu 24. studenog, ZESOI se predstavio s pet tema:

1. Biomehanička vaga za dinamičku analizu posture (Zrinka Kovačić, Ivana Čuljak, Krešimir Friganović, Hrvoje Hegeduš, Hrvoje Džapo, Mario Cifrek)

2. Detektor metala (Marko Šimić)

3. Roboti koji se miču u prostoru (Bruna Anđelić, Liljana Pushkar)

4. Termovizijska kamera (Nikola Banić)

5. 3D skener (Matea Đonlić, Tomislav Pribanić) 

koje su privukle pozornost brojnih gostiju, posebice učenika osnovnih i srednjih škola. Sudjelovanje ZESOI koordinirao je Nikola Banić.

Autor: Vedran Bilas

Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF), Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija pozivaju Vas na predstavljanje knjige

"Inspection of Medical Devices - For Regulatory Purposes"

koje će se održati u ponedjeljak 28. svibnja 2018. u 12:15,
u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Unska 3, Zagreb.

Knjigu će predstaviti prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković i izv. prof. dr. sc. Branko Breyer.

 

U sklopu predstavljanja knjige će biti održana predavanja:

13:15-13:45 Maja Vitt, Merz Pharmaceuticals GmbH: „Life-cycle of medical devices – from idea to realization“

13:45-14:15 Almir Badnjević, Verlab, International Burch University: „Medical devices post-market surveillance“

Predavanja su na hrvatskom jeziku, a ukupno predviđeno trajanje s raspravom je 120 minuta. Predstavljanje knjige i predavanja su otvoreni za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

 

Detaljan program događanja je dostupan na poveznici. Više informacija o predavanjima i predavačima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
Nastup FER-a na skupu BrainHack...

Brainhack Zagreb 2018, hackaton na temu neuroznanosti održan je 5. i 6. svibnja 2018. godine u prostoru tvrtke Five kao dio globalne inicijative organizacije niza hackatona u području neuroznanosti koji se istovremeno održavali u tridesetak gradova diljem svijeta.

Od ukupno četrdesetak sudionika, s FER-a ih je bilo osmero: zaposlenice doc. dr. sc. Ana Sušac, dr. sc. Azra Tafro i Ivana Čuljak, mag. ing., te studenti diplomskog i preddiplomskog studija Ivan Franjić, Luka Martinez, Andrea Matić, Domagoj Pluščec i Matija Roglić.

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Mario Cifrek bili su članovi znanstvenog odbora skupa, dok je Krešimir Friganović, mag. ing. sudjelovao u pripremi tema i skupova podataka predstavljenih na hackatonu. U ekipi FER-a bila je i Mirta Zelenika, mag. psiholog. koja je zajedno s Ivanom Čuljak, mag. ing. sudionicima hackatona omogućila snimanje elektroecefalograma (EEG).

Voditelj i jedan od organizatora hackatona bio je doktorand FER-a Andrija Štajduhar mag. rač. i mat.

Autor: Mario Cifrek
Poziv na predavanje "Primjene...

Udruga Alumni FER u suradnji s Hrvatskim društvom za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF), Odjelom za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske vas poziva na predavanje:

Primjene suvremenih tehnologija u medicini
koje će održati prof. dr. sc. Mario Cifrek,
11. travnja 2018. godine, u 17 sati,
u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon predavanja druženje će se nastaviti u Alumni klubu. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
ZESOI na 17. tjednu mozga

Usklopu 17.tjedna mozga studenti i nastavnici ZESOI održali su sljedeća predavanja:

Doc. dr. sc. Predrag Pale održao je dva predavanja: u ponedjeljak, 12. ožujka, u Rektoratu Sveučilišta u Osijeku, otvorio je Tjedan mozga u Osijeku predavanjem: "Utjecaj umjetne inteligencije na obrazovanje", a u četvrtak, 15. ožujka u dvorani Čačković Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao predavanje Digital security for brain health, u okviru 4. okruglog stola o neuroetici na temu „Personalizirani pristup zdravlju mozga“ (Person-centered care and brain health).

Krešimir Friganović, mag. ing., Ivan Franjić, univ. bacc. ing., Luka Martinez, univ. bacc. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek održali su također dva predavanja: u srijedu, 14. ožujka u Sivoj vijećnici FER-a predavanje Umjetne neuronske mreže u detekciji ponovljivih obrazaca moždane aktivnosti, a u petak, 16. ožujka u Novoj vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predavanje Detekcija zamišljanja pokreta – biološka povratna veza u rehabilitaciji.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija s navedenih predavanja.

Autor: Mario Cifrek
Proslavljen Dan FER-a

U petak, 24. studenoga 2017. godine, u dvoranama D1 i D2 svečano je proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tom su prigodom dodijeljene nagrade: "Josip Lončar", Nagrada za znanost te nagrade tvrtki Končar, Siemens, Ericsson Nikola Tesla i instituta INETEC, najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta. Među nagrađenima bili su i djelatnici našeg zavoda.

Prof. dr. sc. Damiru Seršiću dodijeljena je Nagrada za znanost za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za doprinos u primjeni naprednih metoda digitalne obrade signala u znanstvenim istraživanjima i inovativnim projektima.

Prof. dr. sc. Svenu Lončariću dodijeljena je Zlatna plaketa "Josip Lončar" za podizanje prepoznatljivosti FER-a svojim iznimnim znanstvenoistraživačkim radom u području digitalne obrade slike i računalnog vida te za razvoj i promicanje struke. Prof. Lončarić se je zahvalio skupu u ime svih nagrađenih.

 

Autor: Mladen Vučić
Poziv na predavanje: Peter Sarkozy...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Resolving Homopolymers Stretches in Next-Generation DNA Sequencing"

koje će održati Peter Sarkozy, doktorand na Sveučilištu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti, Budimpešta, Mađarska,

u četvrtak, 28. rujna 2017. godine u 11:00 sati, u Knjižnici Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (D-115) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Cifrek

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 6. srpnja 2017. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Žad Deljkić, "Prepoznavanje programskih modula u izvršnim datotekama", mentor doc. dr. sc. Predrag Pale
 • 2. nagrada: Adrian Žgaljić, "Automatsko čitanje numeričkih podataka u slikama geometrijskih zadataka", mentor doc. dr. sc. Marko Subašić
 • 3. nagrada: Dorijan Špikić, "Ugradbeni senzorski sustav sonde s nizom zavojnica za ispitivanje vrtložnim strujama", mentor doc. dr. sc. Darko Vasić
 • 4. nagrada: Ivan Bestvina, "Utjecaj susjeda na vlastito mišljenje", mentor izv. prof. dr. sc. Mile Šikić

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Stypeu, Udruzi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar
Poziv na predavanje: Dr. Tomislav...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Neuroprosthetic technologies to restore movement and communication
of people with paralysis"

koje će održati Dr. Tomislav Mileković, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska u ponedjeljak, 20. ožujka 2017. godine, u 10.15 sati, u dvorani D-1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Autor: Mario Cifrek